On ihmisiä, joille sisustaminen on ideoiden ja tekojen jatkumo. Minä sen sijaan olen puuskittainen sisustaja. Pidän kyllä siitä, että kodissa näyttää kivalta ja että värimaailma mätsää mielenmaisemaan. Minulla on kuitenkin usein hyvin pitkiäkin ajanjaksoja, jolloin en uhraa ainoatakaan ajatusta siihen, miltä kodissamme näyttää. Kunhan eletään vaan ja uppoudutaan työpäivien jälkeen luovien projektien syövereihin.
Yleensä silmäni avautuvat kodin sisustuspuutteille keväällä ja syksyllä. Siinä välissä vietetään kuukausien sisustussiestaa. Siestan aikana minut valtaa ilmiömäisen valikoiva näkö, jota voisi luonnehtia lähes sokeudeksi. Pystyn vaivatta sivuuttamaan epämääräiset, totaalisen epäesteettiset vaate- ja kangasröykkiöt, likaantuneet jalkalistat tai virttyneiksi muuttuneet päiväpeitot ja koirien ja lasten tahrimat sisustustyynynpäälliset. Kunnes sitten jonain kuulaana aamupäivänä aurinko polttaa reiät silmälappuihini ja pam: näkökykyni palautuu. Apua! Nyt pitää tehdä jotain ja äkkiä.
Tämän postauksen sisustustyynytkin odottivat tekemistä todella pitkään. Olin kyllä pistänyt merkille, että sohvalla lojuvat tyynyt kaipaisivat kipeästi uusia, freshejä päällisiä, mutta niin vain onnistuin arjessa sulkemaan sohvatyynyt näköpiiristäni. Siitäkin huolimatta, että jopa mies muistutteli aika ajoin, että voisikos noille tyynyille jo vihdoin tehdä jotain. Saatuani Almandiinilta kasan ihastuttavia japanilaisia puuvilloja, totesin, että nyt tai ei koskaan.
Olen ommellut elämässäni melkoisen monet sisustustyynynpäälliset. Vuosikaudet tein niitä impulsiivisen luonteeni viitoittamalla tavalla: nopeasti vain kasaan, ei näitä koskaan vaihdeta tai jos vaihdetaan, niin uusiin eli vetoketjut sun muut luukut olivat todella kaukainen ajatus. Vaan sitten aikuistuin sen verran, että käytännöllisyys ajoi malttamattomuuden ohi ja sisustustyynyistämmekin tuli pestäviä versioita. Kehittyminen on siis mahdollista.
Vinkit sisustustyynynpäällisten ompeluun:
1. TUE TAI MUUTA. Sisustustyynyt ovat universumin helpoin ja nopein tapa muuttaa tai piristää huoneen ilmettä. Niiden avulla tukea joko tilan olemassa olevaa värimaailmaa ja tyyliä tai tuoda siihen jotain ihan uutta. Mikäli tuot tyynyillä tilaan uutta ilmettä, kannattaa miettiä jo valmiiksi, missä muualla voisit toistaa samaa vaikka vain ihan pienimuotoisesti. Muutoin valitsemasi väri tai tyyli saattaa jäädä irrallisen näköiseksi.
2. NAPAKAMPANA PAREMPI. Ihan yleisenä ohjeena sisustustyynynpäällisten tekemiseen sanottakoon, että niistä kannattaa tehdä mieluummin melkeinpä liian napakoita kuin turhan löysiä. Lököttävät tyynyt eivät pysy ryhdissään ja kulahtavat nopeammin. Näissä tämän postauksen tyynyissäkin olisi saanut olla leveyttä himppasen vähemmän. Korkeus on oikein hyvä ja sopivan napakka.
3. TUE! Mikäli käyttämäsi materiaali on hyvin ohutta, siihen kannattaa silittää tukikangas. Näin tyynystä tulee ryhdikkäämpi.
4. KORISTELE. Usein sisustustyyny on kiva jo ihan sellaisenaankin kivasta kankaasta ommeltuna. Monesti tyynyihin kuitenkin sopii pienimuotoinen koristelu. Esimerkiksi tereenauha istuu sisustustyynyihin äärettömän hyvin. Sen avulla on helppo rajata eri väriblokkeja tai reunustaa vaikka koko tyyny. Huom! Tiesithän, että tereenauhaa voi hyvin tehdä itsekin: leikkaa vain kankaasta sopivan pituinen ja levyinen suiro ja laita sen keskelle kulkemaan paksuhkoa narua ja taita sitten suiro kaksinkerroin ja ompele aivan narun vierestä.
KOLME TAPAA OMMELLA SISUSTUSTYYN
Tee näin:
1. Mittaa sisustustyynysi koko.
2. Leikkaa etukappale tismalleen tyynyn kokoiseksi eli ilman saumanvaroja. Näin tyynystä tulee napakka.
3. Leikkaa takakappale siten, että siihen tulee korkeussuunnassa yhteensä noin 2 cm saumanvarat. Leikkaa sitten pala kahteen osaan vaakatasossa.
4. Mikäli käyttämäsi kangas on ohutta, silitä kovikekangasta ainakin vetoketjun ompelukohtiin. Aseta piilovetoketju takakappaleen ensimmäisen osan väliin ja ompele kiinni. Toista sitten toiselle osalle sama. HUOM! Piilovetoketjun voi myös hyvin ommella tyynyn päähän, jolloin takaosa ei katkea vetoketjun vuoksi ja häiritse esimerkiksi kankaan kuviota.
5. Aseta etu- ja takakappale oikeat puolet vastatusten ja ompele reunat ympäri. HUOM! Muista jättää vetoketju auki sen verran, että pystyt aukon kautta kääntämään tyynynpäällisen oikein päin.
Tässä mallissa voit ommella tyynynpäälliseen joko tavallisen vetoketjun, napit tarranauhaa tai kiinnittää nepit. Voit valita itse, mitä niistä käytät.
1. Mittaa sisustustyynysi koko.
2. Leikkaa etukappale tismalleen tyynyn kokoiseksi eli ilman saumanvaroja. Näin tyynystä tulee napakka.
3. Leikkaa takakappale saman levyiseksi kuin etukappale, mutta korkeus saa olla noin 8 cm korkeampi kuin itse tyyny. Leikkaa pala puoliksi kuvan osoittamalla tavalla.
4. Silitä taitteisiin tukikangasta.
5. Ompele kumpaankin takakappaleeseen yhteen reunaan (vastakkaiset) noin 2 cm:n levyiset taitteet. Eli taita reuna kaksinkerroin ja ompele suoralla. Mikäli ompelet taitteisiin tarranauhaa, ompele nauha kiinni ennen taitteen kiinni ompelua. Näin tarranauhan ompelujälki ei jää näkyviin tyynyn päälle.
5. Mikäli haluat tyynyysi napit, ompele tässä kohtaa toiseen taitokseen napinlävet tai kiinnitä nepit kumpaankin reunaan. Ompele myös napit, mikäli käytät niitä. Mikäli käytät vetoketjua, ompele se taitteiden väliin tässä kohtaa.
5. Aseta takakappaleen osat päälletysten siten, että taitteet asettuvat päälletysten / vetoketju on kiinni (jätä kuitenkin auki sen verran, että jää kääntöaukko.). Aseta etu- ja takakappaleet päällekkäin oikeat puolet vastatusten ja ompele ympäri.
6. Käännä tyynyliina oikein päi. Valmista!
Tämä tyynyliinamalli on samaa mallia kuin perus vuodevaatteiden tyynyliinat eli tyyny asettuu liinan sisällä pussiin.
1. Mittaa sisustustyynysi koko.
2. Leikkaa tyynyliina yhdeksi pitkäksi kappaleeksi. Olen piirtänyt kuvaan taitekohdat, jotta hahmotat paremmin, kuinka tyynyliina jakautuu eri osiin. Tyynyliinan korkeus on 2,5 x sisustustyynysi korkeus + saumanvarat päätyihin taitoksia varten. Älä jätä sivuille saumanvaroja. Leikkausvaiheessa kannattaa merkitä tyynyliinan reunoihin pienet merkit etu- ja takakappaleen taitekohtaan sekä taitteen alkukohtaan. Näin kokonaisuus on helpompi hahmottaa.
5. Ompele kumpaankin takakappaleeseen päätyihin noin 1 cm:n levyiset taitteet. Eli taita reuna kaksinkerroin ja ompele suoralla.
5. Taita kuvassa näkyvä pussiosa eli vaaleanpunainen osa siten, että se taittuu nurjalle puolelle. Pussiosa ulottuu nyt noin puoleen väliin takakappaletta. Taita etukappale takakappaleen päälle eli oikeat puolet vastatusten. Ompele reunat suoralla ja huolittele halutessasi siksakilla.
6. Käännä tyynyliina oikein päin ja siten, että pussiosa kääntyy tyynyliinan sisään. Valmista!
Erityisesti lapsiperheissä sisustustyynyjen materiaalien tulee olla sellaisia, että ne kestävät tyynysodat ja lukuisat pesukerrat. Almandiinin japanilaisia kankaita en voi kuin kehua. Nämä käyttämäni puuvillapellavat sekä aiemmin ompelemani ovat laadultaan ihan huippuluokkaa. Todella napakkaa ja ryhdikästä kangasta, joka ei mene pesussa miksikään. Rakastan myös Almandiinin kuoseja. Ompelua odottaa vielä muutama todella kaunis kukkakuosi. Niistä sitten tarkemmin jossain kohtaa.
Kurkkaa myös aiemmit tekemäni sisustustyynyt:
Sisustustyyny vanhasta judopuvusta
Päinvastoin sisustustyynyt äidilleni
Lasten silhueteilla koristellut tyynyt
Ohessa kaksi aiemmin tekemääni postausta, joissa olen ommellut Almandiinin kankaista.
Partyzilla järjesti juhlat
Selätä joustamattomien kankaiden ompelupelko
Mitäs sinä olet puuhaillut viikonloppuna? Joko olet aloittanut joulukässäilyn? :)
Kiitos vinkeistä! Nämä ovat kivan näköisiä. Tykkään itsekin kovasti Almandiinin kankaista ja olen niitä jo paljon ostanut Helsingin kädentaitomessuilta. Vielä kun saisin jotain niistä tehtyä enkä vain ihailisi... :D
VastaaPoistaOlepas hyvä! Heh, joo, kankaiden keräily on oma harrastuksensa. 😜
PoistaTosi kauniit päälliset! Tuota kukkakuosia olen ihastellut aiemmin jossain blogissa tai instassa. Jotenkin mulle tuli taas kuosista mieleen Marimekon siirtolapuutarha:) Kiitos vinkeistä, palaan tähän postaukseen uudestaan kun alan päivittämään meidän tyynynpäällisiä:)
VastaaPoistaOnpas hauska ohje, tein juuri muutama viikko sitten omat tyynyt vähän samaan tapaan, mutta kankaan vaihdoskohtaan laitoin reunapitsiä, niinkin tuli aika hauska!
VastaaPoistaKangasraitaankin päädyin lähinnä siksi, että kuviollinen kangas ei olisi riittänyt tyynyihin molemmin puolin, joten piti jatkaa yksivärisellä kankaalla loppu.
Nuo kankaat ovat kyllä niin ihania ja todella kaunis värimaailma :)
is is the baaad is is the sux tyyny im destrobak im to kill you now näihin kuviin ja tunnelmiin
VastaaPoistamulla on pieni muna xd lol (ainaki 20 cm) joou joou oon fortnites jo level 80 menikö tuinteisiin täällä aapo
VastaaPoistaaapo turpa kiinni homo
Poistavitu pelle
Poistavittu oot läski ja ruma ja epulla on parempi perse kun sulla vitu neekeri
Poistatotta jöriset, aapo on umpi homo ja sen pää on täynnä moskaa
VastaaPoista