Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

OHJE UPOTETTUJEN TASKUJEN TEKEMISEEN JA MEKKO TYTÖLLE

Mekko upotetuilla taskuilla
Mekko upotetuilla mekoilla
Edellisen blogipostaukseni yhteydessä toivottiin ohjetta tytön mekkoon ompelemiini upotettuihin taskuihin. Malli ei ole omani, vaan olen sen jostain netin syövereistä bongannut, ihastunut ja ommellut nyt niitä jo kolmeen mekkoon/tunikaan tytölleni. Minusta tuo on kiva taskumalli. Niillä saa hauskasti ilmettä vaatteeseen. - Etenkin, mikäli ompelee taskupussin eri värisestä kankaasta kuin varsinaisen mekon, kuten itse olen tehnyt. 

Ohessa ohje taskujen tekemiseen. Näin sen itse olen tehnyt. Toivottavasti ohjeesta on sinulle iloa. Mikäli jokin kohta on epäselvä, kysy ihmeessä!

1. Merkkaa taskujen paikat etukappaleeseen ja piirrä viiva taskuaukon mitalta . Taskujen sijoituskohta ja koko ovat maku- ja kokoasioita (riippuen siis vaatteen koosta), mutta toki niin, että kädet oikeasti ylettyvät taskuihin. Tässä postauksessa näkyvä mekko on kokoa 92 ja siinä sijoitin taskut 16 cm kainalosta alaspäin ja 4 cm päähän reunasta. Taskuaukon leveydeksi valitsin 11 cm. 

2.-3. Leikkaa viivan kohdalta auki. Leikkaa sen jälkeen vielä sekä "viivan" ylä että alapuolelle kaareva muotoa. Taskuaukon koko on myös makuasia. Voit valita, kuinka paljon haluat taskupussin näkyvän. Varmista, että aukosta tulee symmetrinen. Oma taskuaukkoni oli korkeimmasta kohdasta noin 1 cm. Taskuaukon päätyihin voit leikata pienen pienet viillot kulmiin. Näin taskupussi asettuu kauniimmin.

4. -5. Silitä taskuaukon nurjalle puolelle tukikangas ja leikkaa taskuaukko auki. Tasku venyy helposti pienen lapsen käytössä ja tukikankaan ansiosta taskut pysyvät paremmin ryhdissään.

6. Leikkaa taskupussi. Taskupussin koko leveydeltään taskuaukon leveys + saumanvarat kummallekin reunalle. 

7. Ompele taskupussi, jätä auki päältä.

8. Ompele taskupussi kiinni aukkoon. Pujota taskupussi nurjalta etupuolen puolelle. Oikeat puolet jäävät vastakkain. Kiinnitä taskupussi aukkoon. Varmista, että pussin reunat ja taskuaukon kulmat tulevat kohdakkain. Muutoin tasku vetää helposti vinoon. Ompele ompelukoneen joustavalla ompelleella nurjalta reunaa pitkin tai saumurilla - mikäli rohkeus riittää. Itse en yleensä käytä saumuria tämän tyyppisissä kohdissa, jotka saattavat vaatia purkamista ja uudelleen asettelua.

9. Ompelun jälkeen tasku näyttää tältä. Työnnä pussi nurjalle. Valmista!  
Mekon kaava: Ottobre, kankaat: etukappale vanhasta T-paidastani, hihat ja takakappale Marimekon (muistaakseni) joustiksesta. Legginssien kaava: oma, kangas: Eurokangas.


Kuvassa näkyvä mekko on ommeltu osittain (etukappale) kierrätysompeluna vanhasta T-paidastani, joka ei ikinä ollut oman tyyliseni. Tässä kohtaa viittaan jälleen Rinna Sarajärven Hyvän mielen vaatekaappi -kirjaan, jossa useampaankin otteeseen liputettiin kierrätysmateriaalien puolesta: käytetty materiaali on käynyt jo läpi koetestaukset eli tässä kohtaa ei ole enää epäselvää, venähtääkö tai nyppyyntyykö materiaali. Oma paitani oli aavistuksen venähtänyt, mutta puuvillatrikoon pinta oli virheettömässä kunnossa ja tiesin, ettei se tuosta juurikaan enää lörpähtäisi. Aavistuksen se kyllä  venyi valepeitetikkiä ommellessa, mutta yhden pesun ja hyvän silityksen jälkeen on varmasti ihan jees.

Ja lopuksi edelliseen postaukseeni liittyen totuuden hetki: tuliko tästä vaatekappaleesta yksinäinen risteilijä vai luottoyksilö, jolle löytyy vaatekaapista valmiiksi monta kaveria? - Testi läpäisty! Mekon/tunikan kanssa sopivia alaosia löytyy äkkiseltään laskettuna ainakin seuraavasti: kolmet valkoiset sukkahousut, yhdet harmaat, parit tummansiniset legginssit, yhdet valkoiset legginssit, kahdet mustavalkoraidalliset legginssit. Aika kivasti minusta.

Tulinkin siihen lopputulokseen, että yksiväriset tai kahta väriä sisältävät graafisesti kuvioidut legginssit ovat ihan parhaita. Samoin yksiväriset sukkahousut. Kovin värikkäät ja vahvasti kuvioidut sukkahousut ja legginssit ovat jääneet meillä hyvin vähäiselle käytölle, koska ne sopivat usein yhteen vain tismalleen sen jonkun yksittäisen yläosan kanssa. Monet kivat, kirjavat kukkakuosiset leggarit (lahjoiksi saadut) ovat jääneet lähes kokonaan käyttämättä, koska niille ei vain ole tarjolla montaakaan yläosaparia.  

Summa summarum: ehkä onkin järkevää rakentaa lapsen vaatekaapista joko a) kirjavat ja ilmeikkäät yläosat - yksiväriset alaosat -kombinaatio tai b) ilmeikkäät alaosat - simppelit yläosat -kombo. Mikäli suosii molempia, vaatteita tulee olemaan heti määrällisesti paljon enemmän. Vähemmällä pääsee, mikäli valitsee jomman kumman.

Ai niin, tuossa tekemässäni mekossa on tuo silityskalvokuva. Kokeilin kalvoja ensimmäistä kertaa ja niistä tulee kyllä kivasti ilmettä. Mikä hienointa, ainakin meidän lähikirjastossamme on nykyisin silityskalvoleikkuri ja prässi kiinnitystä varten. - Ihan huippua! Mikäli haluaisit itsekin kokeilla, niin tiedustelepa teidän lähikirjastostanne!

Mikäli et ole vielä liittynyt blogini seuraajaksi, niin teepäs se. Tämän kuun aikana on tulossa mukava arvonta blogini seuraajille. 

Ihanaa sunnuntai-iltaa! :)

21 kommenttia

  1. Hieno mekko ja hyvä ohje!

    VastaaPoista
  2. Kiitos hyästä ohjeesta! Kiva on mekkokin. :) Vieläkään en ole saanut aikaiseksi käydä kirjastossa silityskalvoila leikkimässä. Kiitos muistutuksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipäs kestä. :) Tuo kirjastohomma on kyl ihan huippujuttu. Muutenkin rakastan kirjastoja, mut tää tekee niistä entistäkin kivempia paikkoja. Onneksi siellä saa opastuksen kädestä pitäen. Ei ihan yksinkertaista ollut se kuvan muokkaus ja koneen käyttö. Tai ei nyt vaikeaakaan mut monta yksittäistä vaihetta.

      Poista
  3. Itsekin tykkään tämmösistä taskuista ja nämä ovat paljon paremmassa paikassa kuin sellaiset sivusaumataskut. Jos noin niin kuin käyttöä ajattelee. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on totta. Ja kun pikkulapsethan siis rakastaa taskuja! Tänä aamuna, kun tyttö laittoi tuon mekon päiväkotiin, jouduin todella toppuuttelemaan, ettei olisi sullonut taskuihin ihan kaikkea, mitä sattui löytämään... Pulleista taskuista löytyi mm. hiuspompuloita, pelikortteja ja iso Marion-ukkeli. :) Oli juuri sullomassa niihin prisessa-shamppoopulloaan, kun ehdin paikalle vähän himmailemaan tuota sullomisintoa. ;)

      Poista
  4. Ihanat sävyt tässä asussa! Hyviä vinkkejä muutenkin postaus taas pullollaan.

    VastaaPoista
  5. Ihana mekko! Samoilla linjoilla täälläkin. Suosin lasten vaatteissa aika paljon yksiväriä, hillittyjä alaosia ja yläosat voi olla sitten erikoisempia ja värikkäitä. Kirjasto on kyllä ihmeellinen paikka:D En tiedä voiko meidän kirjastosta lainata tuota leikkuria, mutta sähkönkulutusmittarin sieltä ainakin voi lainata:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Villa Pipo! Joo minustakin on kivempi leikitellä yläosien kanssa. Alaosat voi olla sit platkumpiakin. Ei tuota leikkuria siis saa sieltä lainaan. Se on iiiiso ja kytketty yhteen tietokoneen kanssa ja prässi on kans ihan jämäkkää tekoa. :) Niitä voi siis käyttää siellä paikan päällä. Vinyylileikkurin nimellä löytyy ainakin täällä kirjastojen nettisivuilta ja voi varata sitä siinä missä muitakin kirjaston tiloja.

      Poista
  6. Nää taskut on huiput! Ja vaikuttaa ihan simppeliltä tehdä. Tekisi mieli tehdä ihan omaan puseroon/mekkooon/tunikaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Idea ei tosin ole omani. Jostain bongattu. Kokeile ihmeessä! :)

      Poista
  7. Suloinen mekko ja kissa ja tyttökin :). Voi kun meillä olisi kirjasto vähän lähempänä, en tiedä tosin onko tuolla isolla kylällä tätä leikkuria. Epäilen vähän. Pitääkin vilkaista nettisivut. Taskujen ohje oli tosi selkeä, tykkään kun on kaikki vaiheet kuvattu tarkasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hanna! Ainahan voi myös esittää toiveita kirjastoille. :)

      Poista
  8. Ihana mekko! Kivan näköiset taskut! Täytyy laittaa ohje muistiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Unelmallinen! Minustakin tää on kiva taskumalli. Vähän vaihtelua perinteisempiin malleihin. :)

      Poista
  9. Ompa hieno ja helppo idea tuoda lisää yksityiskohtia mekkoon!
    Mistä Ottobren numerosta kyseisen mekon peruskaava löytyisi? :)

    VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.