MIKÄ HUOPA?
Jokainen vähääkään askarrellut tietää, että huopaa on olemassa monenlaista: monen paksuista ja monen laatuista. Se laajimmin tunnettu perus askarteluhuopa on kuitenkin hyvin kaukana esimerkiksi huopatöppöshuovasta.
Mistä nämä erot sitten johtuvat? No, ensinnäkin A) käytetyistä kuiduista. Huopaa valmistetaan 100 prosenttisesti villasta, täysin synteettisista materiaaleista ja näiden kahden coctaileista (esim. Green Craft -kierrätyshuopa). Villasta tehty huopa on aivan eri tuntuista kuin täysin synteettinen huopa (esim. askarteluhuopa) ja se myös käyttäytyy eri tavoin - niin työstettäessä kuin käytössä.
Toinen huopien eroavuuksia selittävä tekijä on B) valmistustapa. Huovan valmistukseen on olemassa kaksi tekniikkaa: ne ihan samat, joita myös tee se itse -ihmiset harjoittavat tykönänsä. Eli vanuttaminen ja neulaaminen. Ensimmäinen perustuu liikkeeseen, lämpöön ja kosteuteen, jälkimmäinen taas neulan väkäsiin, jotka tarttuvat kuituihin ja "pörröttävät" ne sekaisin.
MITEN OMMELLA HUOPAA?
Kokosin yhteen muutamia vinkkejä huovan ompeluun. Vinkit pohjautuvat täysin omiin kokemuksiini. Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä pehmeämpää huopa on, sitä haastavampaa sen ompelu on. Synteettisia kuituja sisältävä huopa ei myöskään huovu samalla tapaa kuin villahuopa, ts. sen työstäminen on helppoa.
1. TUTUSTU HUOPAAN.
Ennen kuin aloitat ensimmäistäkään huopatyötäsi, ota käteesi pala käytössäsi olevaa huopaa ja tutustu siihen. Pyörittele sitä käsissäsi: miltä se tuntuu? Kuinka helposti se venyy/huopuu. Taivuttele sitä ja fiilistele, millaiseen muotoon se istuisi parhaiten. Asettele kaksi palaa päällekkäin: kuinka paksun sauman ne muodostaisivat? Mahtuuko sauma ompelukoneesi paininjalan alle?
Nämä pannunaluset on valmistettu huovan leikkuujätteestä. Kuviointi on siis peräisin irti leikattujen kuvioiden reunoilta. Materiaali on peräisin Jämsän huopatehtaalta. |
2. SUUNITTELE HUOPATYÖSI HUOLELLA.
Tiiviskään huopa ei kestä kovin montaa purkukeikkaa. Mitä pehmeämpää huopa on, sitä heikommin se kestää ratkomista. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että huopa venyy ja huopuu. Ratkottu sauma voi vaatia koko ratkotun reunan pois leikkaamisen. Uudelleen ompelun minimoiseksi tarkka etukäteissuunnitelma on siis valttia.
3. OMPELE MÄÄRÄTIETOISELLA OTTEELLA.
Tällä en kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisi ommella nasta laudassa. Huopa vaatii hyvän suunnittelun lisäksi suheellisen määrätietoisen ompelutahdin. Mikään kiire sen kanssa ei ole, mutta erityisesti, mikäli paininjalan alla on kovin pehmeä huopa, sitä ei voi loputtomiin pyöritellä käsissään. Muuten se jatkaa huopumistaan ja venyy. Mitä pehmeämpi huopa on kyseessä, sitä haastavampaa sen työstäminen on. VINKKI: Mikäli käytössäsi oleva huopa venyy helposti, voit kokeilla, onnistuisiko ompelu paremmin, mikäli laitat paininjalan ja huovan väliin palan leivinpaperia. Ompele huopa paperin päältä ja revi se ompelun jälkeen irti. Voit myös kokeilla irti revittävää tukikangasta alimman kerroksen alla.
4. HUOLITTELEMATTA PARAS!
Huopa ei huolitteluja kaipaa. Suoralla ompeleella vain surautat menemään ja siinäpä se. - Ihan mahtavaa vaihtelua vaateompelulle siis!
5. PUHDISTA OMPELUKONE.
Tämä koskee erityisesti pehmeästä huovasta ompelua. Mikäli huopa pölisee ommellessa, on aivan varmaa, että huopapöly laskeutuu myös koneesi sielun syövereihin. Pieni putsaushetki huopaompelun päätteeksi pitää koneesi tyytyväisenä.
Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle iloa / hyötyä. Mikäli olet itse kokenut huopaompelija, kerro omat vinkkisi vielä lisäksi! :)
Ja vielä on tämä päivä aikaa osallistua Taito Uusimaan kanssa yhteistyössä järjestettävään huopa-arvontaan. >> KLIK!
Mukavaa sunnuntaita! :)
Huopa on ihan super ihana materiaali kaikenlaiseen ompeluun. Tosin itse olen ommellut kunnolla huopaa joskus opiskeluaikana 20 vuotta sitten. Huopa tosin oli ihan erilaista siihen aikaan tai ainakin se mitä ommeltiin.
VastaaPoistaNo niin se on! Innolla jään odottamaan, mitä saat aikaan omista huovistasi! :)
PoistaHyviä vinkkejä! Tosi vähän olen huopaa ommellut, ihan yksittäisiä pieniä juttuja. Pitäisi inspiroitua kokeilemaan ihan kunnolla :)
VastaaPoistaKiitos, Hanna! Tässä just tajusinkin, et mitenkäs te kaikki muuten ootte Hannoja?... Villapipon Hanna, Punatukka ja kaksi karhua -Hanna (riina?).. Hassua. :) Joo, kokeilepas ihmeessä. Tykkäisit varmasti. :)
PoistaHyviä vinkkejä ja ihania oli nuo sun molemmat huopaprojektit! Mulla on muutama palanen ystävältä saatua huopaa (sisustussuunnittelijoiden käyttämiä näytepaloja), joista oon pitkään suunnitellut jotain tekeväni. Mulla on vaan visioita isommista huopaprojekteista enkä keksi mitä pienistä paloistq saisi. Muuta kuin peruspatalappua tai pannunalusia... Ehkä tästä innostuneena alan taas innovoimaan :)
VastaaPoistaKiitos, Sinikka! Huopa on ihana materiaali. jollei ihan kauhean ohutta ole se sun huopa, ni siitähän saa kivasti vaikkapa laukun. Palasista voi koota. :)
VastaaPoista