Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku! - Väistämättäkin tuo loru tuli mieleen ideoidessani voikukkakakkua. Voikukat, kun nyt ovat kummiskin pääsääntöisesti hiekkalaatikkoleipureiden suosikkikoristelumatskua. Vaan eikös semmoinen cross-kitchen-ajattelu oo ihan trendikästä? Niin, että tässäpä nyt sit hiekkalaatikkokeittiön ja kotikeittiön risteytyksenä: voikukkakakku. ;)
Voikukkakakku on pohjautuu porkkanakakun reseptiin. Tässä kakussa
porkkanaraaste on vain korvattu voikukan terälehdillä ja voikukkien kaveriksi on lorautettu pikkuisen hunajaa mehevyyttä ja pehmeyttä tuomaan.
Ja miltä kakku sitten maistuu? No, ihan todella suussa sulavan herkulliselta! Voikukka ei makuna tunge läpi, mutta tuo kokonaisuuteen pähkinäisen vivahteen. - Voikukkien terälehdissä on siis aavistuksen
pähkinäinen maku. Tässä nyt
kiivaasti vain mietin, että kenelle tuota kakkua nyt syytäisin, ettei vain tule
syötyä ihan koko kakkua itsekseen tai miehen kanssa...
Valmistelevat työt:
- Kerää voikukan kukintoja noin litran verran
- Huuhtele kukat hanan alla mahdollisten epäpuhtauksien ja ötököiden varalta
- Levitä kukat kuivumaan vaikka pyyhkeen päälle. Tämä vaihe ei ole välttämätön, mutta helpottaa tekemistä (itse en tätä tehnyt, koska olen tyyppiä "nyt heti"...). Kosteat terälehdet nimittäin tarttuvat helposti kiinni sormiin. Kuivempien käsittely on helpompaa.
- Irrottele terälehdet kukinto-osasta. Eli kaikki ne pikkuisen hippuset.
- Kakkua varten tarvitset noin 6 dl terälehtiä.
Ohje:
Kakku:
- 3 munaa
- 3 dl venhäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1,5 tl vaniljasokeria
- 1 rkl kanelia
- 2,5 dl sokeria
- 150 g voita tai ruokaöljyä
- n. 1 rkl juoksevaa hunajaa
Päällyste:
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 100 g pehmeää voita
- 3 dl tomusokeria
Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää voikukkien terälehdet. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita muna-sokerivaahdon sekaan. Lisää lopuksi voi ja hunaja. Sekoita. Voitele ja leivitä piirakkavuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 180 asteessa noin puoli tuntia.
Anna kakun jäähtyä. Sekoita päällyste ja levitä kakun päälle. Ripottele päälle vielä pikkuisen voikukan terälehtiä. Kutsu kaverit kylään ja nauti!
Kakun pohjana oleva porkkanakakun resepti ei ole alunperin omani. En vain yhtään tiedä, mistä se on minulle päätynyt. Olen kuitenkin muokannut ohjetta jonkin verran. Hunajaahan ei alkuperäisessä porkkanakakussa ole. - Eikä tietenkään noita voikukkia. ;)
Villiyrtteilyhommissa on seikkailun maku. Se on jatkuvaa löytöretkeilyä. Aivan kuin olisi juuri hoksannut, et hei, meidän takapihalle on kätketty aarteita. - Miten en ole aiemmin tajunnut!
Ihan puskista on viime kesänä aloittamani villiyrtteilyyn keskittyvä juttusarja. Juttusarjan aiemmin julkaistut osat ovat tässä:
Vuohenputki-paprikaveneet
Olen innostunut ihan äärettömän paljon valokuvaamisesta ja kuvien stailaamisesta. Tai oikeastaan stailauksessa on aavistuksen ärsyttävä kaiku, sille se kajahtaa keinotekoisuudelta. Itse en usein edes pyri kuvaamaan realistisesti, vaan tykkään tarinallisesta kuvakerronnasta.
Näita kuvia ottaessani jostain muistuivat mieleen mummolastani peräisin olevat, vanhat vispilät. Sitten muistin myös sieltä peräisin olevan kermakon. Yhtäkkiä vanhaa aikaa henkivä kuvatarina oli muuttunut eheäksi kokonaisuudeksi. Hyllystäni löytyi vielä pisteeksi iin päälle hyvin vanha Eeva-lehti. Ehkä tuorejuustokakkuja ei vielä tuohon aikaan tehty - mene ja tiedä, mutta tässä kuvatarinassa nyt ollaan leikisti viettämässä sunnuntai-iltapäivän herkkuhetkeä. - Tuon aikakauden äiti-ihmisen omaa aikaa. Posliinikuppien kilinää ja sen sellaista. :)
Blogisynttäriviikkoni päättyi siis sunnuntaina ja samoin kaikki viimeisetkin arvonnat. Kiitos kaikille osallistuneille ja tervetuloa kaikki uudet lukijat! Arvonnat suoritetaan alkuviikon aikana.
Lukaisin tuossa pikaisesti läpi yhden arvonnan yhteydessä olleen avoimen palautteen kentän ja ihan kyynelsilmin täällä nyt ollaan, ettäs tiijätte! Aivan ihanaa palautetta ootte jättäneet. Kiitos. Tähän kohtaan näppäilisin semmoisen sydämen, mut enhän mä ikinä muista, mistä näppäinyhdistelmästä se tulee... mutta visioi siis sellainen oikein iso sydän tähän. :)
Seuraavassa postauksessa sitten taas käsityöhommia.
Mukavaa viikkoa! :)
Tätä täytyy kokeilla!
VastaaPoistaKiva! Kerro sit, mitä tykkäsit. 🙂
PoistaTää kuulostaa tosi jännältä. Aion ehdottomasti kokeilla. Taidan korvata vehnäjauhot mantelijauhoilla, ne kun sopii minulle paremmin. Keräilen itsekin villivihanneksia ja olen miettinyt mitä voikukan kukista voisi tehdä. Kiitos tästä! Ihania kuvia sulla!
VastaaPoistaTää on jännää kyllä. Mantelihauhot toimii varmasti just hyvin. Ja kiitos! 🙂💞
PoistaOMG taas :D pakkohan se on huomenna kokeilla!!! En muuten usko.
VastaaPoistaSinä senkin kurja epäskoinen! Minä sulle vielä villiyrtit näytän! 😉 🌱🌱🌱💪
PoistaKuule minä konttasin aamunurmen kosteudessa ja tekasin aamulla voikukkacroissantteja :D Nyt on testattu.... http://www.thelittlevillage.fi/2017/06/voikukka-croissantit.html
PoistaVoi kiitos ohjeesta! Pihamme on täynnä vaikka mitä, kuusenkerkät ja nokkoset olen osannut käyttää, mutta voikukan kanssa olen tuskaillut jo jonkun aikaa :D
VastaaPoistaEipä kestä! Kiva, jos oli iloa! 🙂🌻
PoistaJännää... Pakko ehkä kokeilla. :)
VastaaPoistaKokeile ihmeessä! 🙂👌
PoistaKiitos vinkistä. Kokeilin heti, tosin päällisestä jätin voin pois. Tuli ihan mielettömän ihana kakku ja maku vain paranee seistessä. Teen taatusti toistekin. Anitta-Inkeri
VastaaPoistaOi, ihana kuulla! Kiva, kun jaoit kokemuksesi. ❤
Poista