Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Paidan kaavan muokkaus tunikaksi ja ohje kaksivärilegginsseihin

tytön tunika

Yhteistyössä: Husqvarna Viking

Oletko koskaan miettinyt sitä, kuinka paljon meillä käsityöharrastajilla onkaan erilaisia taitoja ja tietoa? Kun on paljon tekemisissä kaltaistensa kanssa, kokonaisnäkemys helposti hämärtyy ja omia osaamisiaan alkaa pitämään itsestäänselvyyksinä. Todellisuudessahan meillä kaikilla on hallussaan ihan huikea osaamissetti: materiaalien tuntemusta, ideointikykyä, värisilmää, tyylitajua, teknisiä taitoja... Ja mikä parasta - ihan kaikessa niistä on mahdollisuus kehittyä jatkuvasti.

Itselleni vaatteiden ja asusteiden tekeminen yhdistettynä bloggaukseen on vähän niin kuin Wanna be -muotisuunnittelijan pesti. Ja minä niin rakastan kaikkea siihen liittyvää! - Värejä, sommittelua, ompelemista. Sitä, kun kangas muotoutuu mielessä valmiiksi vaatteeksi yksityiskohtineen päivineen tai valmiin mallin tekemiseen löytää juuri sen oikealta tuntuvan materiaaliyhdistelmän. 

Teen itse nykyisin paljon vaatteita, joissa on pohjana hyvin simppeli kaava. Sellaisten pohjalta muokkailen ja teen vaatekappaleista juuri selaisia kuin haluan. Yksinkertaisen pelkistetyistä kaavoista pystyy kuosittelemaan monenlaisia vaatteita. - Kätevää ja mukavaa. Mieluisaa senkin vuoksi, että olen patalaiska kaavojen piirtelijä. En todellakaan pidä siitä hommasta. Isompi syy kuositteluun on kuitenkin se, että tykkään siitä, että saa ideoida jotain, joka on jollain tapaa ihan omaa.

Postauksen vaatteet olen kuositellut/muokkaillut itse. Tämän tyyppisiä vaatteita toki on siellä täällä eli eivät nyt mitään täysin uniikkeja ole. Silti jokainen mittasuhde ja väljyydet sun muut ovat minun miettimiäni.

Ajattelin, että haluaisin rohkaista muitakin kaavojen muokkailuun. Itsekään en mitään kovin monimutkaisia muokkauksia taida, mutta pieniä kyllä. Postauksessa mukana siis ohje näihin perusleggarikaavan pohjalta tehtyihin kaksivärilegginsseihin sekä takaa pidempään tunikamekkoon. - Malli, josta on tullut tämän kesän suosikkini.



kaksiväri-legginssit
Olen diagnosoinut itselläni sellaisen ominaisuuden, jota kutsun intuitiiviseksi värisilmäksi. Se ohjaa hyvin usein tekemisiäni. Usein en edes aktiivisesti muista, mitä kaikkia kankaita minulla on jo olemassa. Silti saatan suunnitella kokonaisuuden, johon yhtäkkiä yhdistyykin harmonisessa väriskaalassa olemassa olevat kankaat. Näin syntyi tämäkin kokonaisuus. 

Samalla intuitiivisen värisilmän logiikalla syntyivät postauksen kuvat. - Erityisesti postauksen alkupäässä olevat: Vietimme perheemme kanssa rentoa sunnuntai-iltapäivää Helsingin keskustassa hengaillen. Käytiin pizzalla ja nautittiin auringonpaisteesta. Olin ajatellut, että mikäli vain sopiva tilanne ja tausta osuu kohdalle, nappaan tytöstämme kuvat uusissa vaatteissaan. Minulla oli ennakkoon vain vieno ajatus urbaanista, vähän karkeammasta ympäristöstä - kontrastiksi pehmeän hempeille vaatteille. Mieluiten kuitenkin sellainen, jossa olisi vähän samaa väriskaalaa vaatteiden kanssa. Yhtäkkiä - siinä se oli. Narinkkatorin laidalla oli metalliset korkeat ritilät - ilmeisesti remontin suojana. Niiden väriskaala printteineen istui täydellisesti ompelemiini vaatteisiin.

legginssit
 NÄIN TEET KAKSIVÄRI-LEGGINSSIT

Muistelen, että olisin jossain lastenvaatekaupassa nähnyt jotkut tämän tyyppiset legginssit joskus. Voi olla, että tuon polven päälle tulevan kappaleen muoto oli toisenlainen, mutta näin halusin itse ne tehdä. Koska tyttömme on herkkä vaatteiden saumoille, halusin tehdä legginssit siten, ettei niihin tulisi hiertäviä saumoja. - Ei sivuun, eikä tuohon kangasvaihtokohtaan. Siksi pidin mallin sivusaumattomana ja ompelin kaarevan osion applikointityylillä sauman ompelun sijaan.

ohje kaksivärilegginsseihin

Näitä tarvitset:

-  Mikä tahansa hyväksi kokemasi leggins-kaava.
- Kahta eri väriä hyvin palautuvaa trikoota tai joustocollegea. Huom! Varmista, että kummankin käyttämäsi kankaan palautuvuus on suunnilleen sama. Näin legginssit pitävät muotonsa kautta linjan.
- Irti revittävää tukikangasta

Valmistelevat työt:

- Mittaa säären pituus nilkasta polven yläpuolelle. Lisää mittaan aavistuksen kasvuvaraa ja legginssin suun kääntövara. Leikkaa toisesta väristä kankaasta legginssin yläosa. Jätä se mieluummin aavistuksen liian pitkäksi kuin lyhyeksi.

husqvarna viking opal 650

1. Taita legginssin alaosa pystysuunnassa kaksinkerroin. Leikkaa palan yläosa kaarevaksi. Avattuna palanen muistuttaa yläreunan osalta sydäntä.
2. Neulaa alaosa legginssin yläosan päälle siten, että kaareva osa jää kauttaaltaan yläosan päälle. Naulaa kankaiden alle irtirevittävä tukikangas.
3. Teknisesti tämän ompelu muistuttaa applikointia. Koska legginssien polviin ei kuitenkaan kannata laittaa liimattavia tukikankaita, tee kankaan venymisen estämiseksi näin: kiinnitä taakse irtirevittävä tukikangas ja ompele kaareva muoto ensin jollain hyvin simppelillä joustavalla ompeleella kiinni. Voit käyttää myös hyvin kapeaa siksakkia. Pidä paininjalan puristus löysällä. Näin kangas ei veny, mutta kiinnittyy. Vältä kankaan venyttämistä! Ompele tämän jälkeen toiseen kertaan applikointiompeleella.
4. Tältä se näyttää nurjalta. Itselläni oli tuota yläosan kangasta aika reippaasti...
5. Leikkaa ylimääräinen kangas nurjalta, ompeleen vierestä. Näin nurjasta puolesta tulee siisti, eikä polven kohdalle jää paksua kangaskerrosta.
6. Tältä se näyttää. Sitten vain ompelet legginssit kasaan.

Variaatiot: tällä idealla voi helposti tehdä myös esimerkiksi kulmikkaan kärjen polven kohtaan tai vaikka viistomalliin leikatun alaosan.
 

NÄIN KUOSITTELET TAKAA PIDEMMÄN TUNIKAN

Hyödynnä tunikaan esimerkiksi melko suoralinjaista college-paitaa tai vähän väljempää trikoopaitaa. Näin vältyt hihojen muokkaukselta.

paidan kuosittelu


Variaatiot: Tämän postauksen tunika on levennetty kainoloista alaspäin melko reippaasti. Aiemman postauksen melonitunika on tehty samalla idealla, mutta se ei ole aivan yhtä leveä. Eriparihelmaisen paidan voi toki tehdä hyvin ilman levennyksiäkin eli leikitellen vain helmojen mitoilla. Tunikatyyppisen lopputuloksen saa leventämällä kainoloiden alta ihan reilusti. Etu- ja takakappaleet välinen ero on myös makuasia eli tuosta kaaresta voi tehdä halutessaan myös huomattavasti loivemman.


leveä tunikamekko
Tämänkin postauksen vaatteet on ommeltu kokonaisuudessaan käytössäni olevalla Husqvarna Viking Opal 650:lla, jossa on aivan loistava joustavien ommelten valikoima. - Asia, jonka hehkuttamiseen en vain kyllästy. Nimittäin vanha saumurini pölyttyy, kun huomaan ompelevani kaikki joustavat alusta loppuun ompelukoneellani.

Tässä lähipäivinä on tiedossa postaus bloggausviikostani. Siinä pääset kurkistamaan vähän kulissien taakse ja kuulet, miten postaukset syntyvät ja rakentuvat. Aihe oli itsellenikin erittäin kiinnostava, sillä oli mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon tämä bolggaus käsityöharrastuksen kanssa kokonaisuudessaan vie aikaani ja mistä kaikkialta sen ajan oikeastaan napsaisen. 

Huomenna lähden lasten kanssa vanhempieni mökille Keski-Suomeen. Toivotaan, ettei nyt ihan kauheaa myrskysäätä olisi tiedossa. Vähän ankeahkoilta kuulostavat kyllä säätiedotukset... 

Miten muuten sinulla omatekoiset vaatteet syntyvät: käytätkö aina valmiita kaavoja vai sovelteletko? Mistä tykkäät käsitöissä kaikkein eniten?

11 kommenttia

  1. Mainitsit että teet joustavat lähes tyystin ilman saumuria. Millä jousto-ompeleella sitten ompelet trikoovaatteiden perussaumat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllä! Mulla on vanha saumuri, joka ei siedä lähes ollenkaan lankojen vaihtamista. Kun sain nykyisen koneeni, huomasin, et saumurointi on jäänyt todella vähiin. Koneessani on monta erilaista ommelta joustavien saumojen ompeluun. Mm. Overlock-niminen ja monta muuta. Erityisesti tykkään koneen valepeitetikkiompeleesta, jolla saa hyvin samanlaisen jäljen esim. hihojen suihin kuin peitetikkikoneella. Toki ompelukoneen vauhti ei ikinä saumuria hakkaa. Mut minusta on ihanaa, kun ei tarvitse vaihdella lankoja ja koneita. 🙂

      Poista
  2. Kiitos taas mielenkiintoisesta postauksesta! Ompelen aika vähän vaatteita. Käytän pitkälti Ottobren kaavoja. Ihan pieniä muutoksia saatan tehdä, kuten pidentää hihoja, mutta en ruukaa varsinaisesti muokata kaavoja. Odotan mielenkiinnolla pääsyä katsomaan blogikulisseihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Laura! Ottobrella onkin kivan selkeät kaavat ja kaava-arkitkin. Kiva kuulla, katsotaan, milloin ehdin sen kasaamaan. Tällä viikolla varmasti kummiskin. 🙂

      Poista
  3. Minä hamstraan kaavalehtiä, mutta päädyn yleensä kuosittelemaan vaan itse tutusta paitakaavasta. En jaksa piirtää uusia 😬 Ihana setti tuo tekemäsi, legginssejä pitääkin testata! Kivaa reissua teille ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa niin tutulta! Kun aika on kortilla, tekee mieli päästä kyl heti asiaan kaavojen piirtelyn sijaan. 😜

      Poista
  4. Kesäisen kiva setti pikkuneidillä. Kaavojen piirtämiseltä pelastavat peruskaavat, samoilla kaavoilla mekot, puvut, yöpaidat ja hupparit. Kokemus opettaa laittamaan nappeja eteen tai taakse, suoria helmoja tai rimpsuja, pitkää tai lyhyttä hihaa, ja leveyttä miten kangasta riittää. Kivaa kun syntyy persoonallisia vaatteita. Irmeli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Peruskaavoista on kyl moneksi. Nopeuttavat tekemistä myös. Itse en kyl ihan kauhean mutkikkaita muokkauksia taida, mut pikkuhiljaa opin. 🙂

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  5. Mulla on kans muutamat hyvät kaavat, joista kuosittelen kaiken tarvitsemani. Jos teen jotain ihan täysin uutta, niin silloinkin lähden mieluummin liikkeelle tutusta kaavasta, kuin että piirtäisin vieraan kaavan, jonka istuvuudesta ei ole mitään tietoa. Mie omepelen myös kaiken ompelukoneella, saumuri on laatikossa kaapissa, kun ei sille ole tilaa olla esillä. Erilaisilla siksakeilla pääsee jo pitkälle. Käsitöissä tykkään suunnittelusta, ja aika monet käsityöt teen vain päässäni, eikä ne pääse koskaan toteutukseen asti :D Kun sitten teen vaikka vaatetta, on ihanaa että se onnistuu ja pääsee käyttöön! Huteja ja protoja on toki pakko tehdä, että oppii, mutta kyllä se tuntuu hyvältä, että kun jotain tarvitsee, sen voi tehdä itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Nimenomaan tuo, et uusi kaava on aina pienoinen riski. Tai vaatii paljon mallailua ja viilailua. Ja totta, siitä itse tehdyistä vaatteista tulee kyl niin hyvä mieli. 🙂

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.