Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

IHAN PUSKISTA, OSA 8: Horsmankukkamehun ohje

maitohorsmamehu
Vaikka kesä alkaa kallistumaan loppupuolelleen (apua!), ei puskasyndroomani osoita laantumisen merkkejä. Saan edelleen ihan mielettömät kicksit siitä, että lähiympäristöstä löytyy niin paljon hyödynnettäviä kasveja.

Viime keväänä päätin, että tutustun joka kesä vähintään pariin uuteen kasviin ja opettelen hyödyntämään niitä. Yksi tämän kesän kokeiluistani on maitohorsma. Horsma on kauttaaltaan syötävä ja siitä saa vaikka mitä. Alkukesästä paistoin horsman lehtiä pannulla pestolla, suolalla ja pippurilla maistettuina. - Tosi kivan makuinen lisuke tai vaikkapa piirakka-aines esimerkiksi kirsikkatomaateilla ja pinjansiemenillä täydennettynä. Horsman alkukesän versoja on kehuttu parsan makuisiksi. Itse heräsin tähän kokeiluun kuitenkin liian myöhään - ensi kesänä sitten!

Bongattuani Facebookin villivihannes- ja yrittiryhmästä vinkin maitohorsmamehusta, päätin heti, että sitä olisi kokeiltava. Maitohorsmamehu valmistuu nopeasti ja säilyy avaamattomassa pullossa kuulemma jopa vuoden päivät. Horsmamehun maku muistuttaa mielestäni punaherukkamehua. Mehu sopisi täydellisesti mocktailien eli alkoholittomien drinkkien pääainesosaksi. - Jo pelkästään kivennäisveteen sekoitettuna maku on ihanan raikas (kuvien vaaleampi juima). Mikäli tykkäät kirpeistä / aavistuksen happamista mauista, tämä on sinun mehusi. Horsmamehun ainoa miinus on se, että sen tekemisestä alkaen päässäni on soinut looppina Irwinin Rentunruusu. ;)
horsmankukkajääkuutiot

Koska horsman kukat on syömäkelpoisia ja tosi söpöjä, pakastin osan kukista jääpaloiksi. Kukat sopisivat kivasti myös kakun tai boolin koristeiksi. Niin vaivatta noista kukkasista irtosi väri, että jäin miettimään, sopisivatko horsmat myös lankojen värjäykseen...

horsmamehu
Näin teet maitohorsmamehun

Tällä metodilla valmistettava mehu on tiivistettä eli vaikka sitä tulee esimerkiksi litrasta kukkia melko vähän, riittää siitä iloa kuitenkin pidemmäksi aikaa, mitä äkkiseltään määrän perusteella kuvittelisi.


Näitä tarvitset:

- Maitohorsmia 1,5 litraa
- Sokeria noin 300 g tai maun mukaan
- Kaksi isoa sitruunaa
- 4 dl vettä
- Tyhjä, pesty lasipullo

Tee näin:

1. Kerää horsman kukat. Älä turhaan poimi kokonaisia kukkia, vaan riivi kukinnot irti kasvien latvoista. Huom! Horsmat nuupahtavat nopeasti eli ne kannattaa työstää mehuksi saman tien.
2. Huuhtele horsmat hyvin, koska ötökät...
3. Mittaa kattilaan vesi ja sitruunamehu. Keitä miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia. Kukkien väri irtoaa nesteeseen.
4. Siivilöi kukat nesteestä ja kaada neste takaisin kattilaan. Lisää sekaan sokeri. Keitä miedolla lämmöllä sekoitellen kunnes sokeri on liuennut mehuun. Kerää vaahto pois pinnalta lusikalla. Mikäli tarpeen, siivilöi mehu vielä uudestaan tässä kohtaa.
5. Kaada mehu pulloon ja sulje korkki. Siirrä jääkaappiin vasta, kun mehu on jäähtynyt.

Mehu säilyy avaamattomana jääkaapissa vuoden verran. Avattuna noin viikon. Alkuperäinen ohje on täältä. Linkin takaa löydät myös muita tapoja hyödyntää maitohorsmaa sekä myös tietoa maitohorsman terveysvaikutuksista.

maitohorsmamehu
horsmamehua Juttusarjani aiemmin julkaistut osat pääset lukemaan täältä

Vuohenputki-paprikaveneet


Vielä ehdit ottamaan ilon irti pensasruusuista. Horsman kukista valmistettu prinsessahenkinen mehu sopisi täydellisesti siemailtavaksi ruusunterälehtijalkakylvyn ohessa

Ensi viikoksi on kuulemma luvattu helteitä. Itse olen töissä, mutta otetaan ilo irti sitten työpäivien jälkeen. Meillä on rannatkin tässä ihan nurkilla, niin pääsee helposti nauttimaan valoisista illoista meren rantaan.

Käsitöitäkin on täällä kuulkaas työn alla taas useita. Yksi virkkuutyö tosin keskeytyi, koska poden jonkinsortin hiirikäsiongelmaa. Onneksi Instagramissa sain kaikilta ihanilta käsityösisarilta hyviä vinkkejä vähemmän rasittaviin virkkuuasentoihin. Instagramissa esittelin myös ystävältäni saamaani jättimäistä kangas- ja käsityötarvikevuortani. Oijoi, siinä on riittänyt ihmeteltävää ja huokailtavaa. Esimerkiksi iso kasa Amy Buttlerin kangasnäytteitä. Ooh ja ooh, sanon mä!

Mitäpäs itse olet puuhaillut?

Mukavaa viikkoa ja tavataan pian!

19 kommenttia

  1. Ihana postaus! Itse olen käyttänyt horsmaa nimenomaan kasvivärjäyksessa. Siitä tulee upea keltainen väri. Suosittelen! Täällä mökillämme ei ole sitruunaa, harmi, muuten keittelisin heti mehua. Pistän ohjeen korvan taa. Mukavaa kesää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!❤ Keltainen väri! Onpa erikoista! Väri siis vaihtuu reagoidessaan materiaalin kanssa? Enpä ois arvannut. Aattelin, et tulis ihanan vaaleanpunaista. Mukavaa kesää sullekin! 🙂

      Poista
  2. Olen innostunut villiyrteistä tänä kesänä, joten tämä pitää ottaa kokeiluun. Ihania kuvia olet ottanut ja miten ihanan väristä tuo mehu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa. Tää on kyl tosi mielenkiintoinen laji ja loputon opittava. Kiitos kivasta kommentista! ❤

      Poista
  3. Voi miten ihania ja kauniin raikkaita nuo sinun kuvasi olivatkaan!! Enpäs tiennyt että maitohorsmaa voi noinkin käyttää..laitetaan heti korvan taakse:) Ihanaa kesän jatkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! ❤ Luonto on täynnä ihmeitä. Mukavaa kesää sinullekin! 🙂

      Poista
  4. Ehkä ihanimman väristä mehua, mitä olen koskaan nähnyt :). Tätä täytyy varmaan tyttösten kanssa joskus kokeilla, olivat ihan ihmeissään, kun näytin kuvaa Instasta. Kiitos kysymästä, mitäs täällä, ollaan luuhattu sukulaisissa ja kaiken maailman retkillä, kun mies vielä lomalla tämän viikon :). Virkkuukoukku on heilunut automatkoilla ja iltaisin sohvalla olen haaveillut uusien tilkkutöiden aloittamisista (heti, kun yksi aikaisemmin aloitettu on tehty valmiiksi :D).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eiks ookki! Kokeilkaa ihmeessä. Kuulostaa just kivalta lomalta. Mullakin ois tuolla läjäpäin tilkkuja. Sain ystävältäni klassillisen Amy Buttler sun muita ihania näytepaloja. 😍

      Poista
  5. Näyttääpä herkulliselta! Itse en ole vielä uskaltautunut kukkien maailmaan (en tiedä mistä poimisin kaupungissa, pitäisi lähteä kauemmas keskustasta..), mutta tutustuin Tekla Wannaksen Kukkamakuja-kirjaan. Se on melko uusi ja luulen, että voisi kiinnostaa myös sinua. Suosittelen vilkaiseen! Siinä oli mm. maitohorsmasta kaikenlaisia reseptejä kukkasokereista leivontaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kirjavinkistä! Mahtaiskohan tuota löytyy kirjastosta. Pitää tutkia. Arvelinkin, et tuo sopisi kukkasokerin ainekseksi syreenin tapaan. Kiehtova maailma tuo on kyl kerassaan! ❤

      Poista
  6. Vau! Enpä ole tiennyt, että maitohorsmasta saa loihdittua tällaisia herkkuja, saati että kasvi on syötävää. Ihana blogi sinulla, jään ehdottomasti seurailemaan sun juttuja! :)

    <3 Hannele

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puskissa piilee monta mahdollisuutta. 🙂 Kiitos kovasti kivasta kommentista ja tervetuloa seuraajaksi! ❤

      Poista
  7. Ps. Blogissani on muuten edellä mainitun Tekla Wannaksen haastis! http://www.rakkaudellahannele.fi/2017/03/unelmien-uratarinat-kukkaruokakirjailij.html

    VastaaPoista
  8. Aivan ihanat kuvat ja tuo mehun väri on kyllä vasta super ihanaa. Maitohorsmasta on tullut viime aikoina tehtyä liian vähän. Oikeastaan niitä tulee itsellä kerättyä melkeinpä pelkästään aikaisin keväällä. Käytän niitä parsan tavoin. Kukintavaiheessa käytän kukkia kyllä leivosten koristelussa sitäkin enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! ❤ Oon innostunut tosi paljon valokuvauksesta lähiaikoina. Paljon on kyl opeteltavaa. Maitohorsma on kyl monipuolinen kasvi ja hortoilu ihan mahtava laji. 🙂

      Poista
  9. Hei! Eipä ihme, että on hapanta ja kirpeää, kun tässä reseptissä mehuun tulee niin vähän vettä ja silti peräti kaksi sitruunaa! :O Itse olen nähnyt ohjeen, että litra horsmankukkia, litra vettä, 200 g sokeria ja yksi sitruuna. ;)

    VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.