Ilman liikuntaa selkäni menee jumiin. Väsyttää. Koko olemus on nuupahtanut. Kuopuksemme vuosia jatkunut, nyt viimeinkin tasaantunut huonounisuus, on myös jättänyt jälkensä kroppaani. - Viimeisen vuoden aikana sellaiset arviolta kymmenisen kiloa. Vaakaa en omista, mutta vaatteet paljastavat.
Viime kevään aikana jäin seuraamaan Vastaisku ankeudelle -blogin Jennyn huikeaa elämäntaparemonttia ja inspiroiduin. Päätin, että minäkin. Ja koska minulla on sellainen kutina, etten ole ainoa, jolla kässäily jyrää liikunnan, pyysin Jennyä hätiin.
Tässäpä meidän kaikkien iloksi Jennyn liikuntavinkkejä. Tämän postauksen myötä starttaan puoli vuotta kestävän kuntokuurin (ja ehkä vähän myös ruokailutottumusten viilausta). Minä en tähtää maratonille, enkä ole aikeissa hankkia edes salikorttia. Tavoitteena on löytää muuhun elämään sujuvasti integroitavat liikuntamuodot, jotta aikaa jää myös sille käsityöelämälle.
Seuraavassa ohjeita juuri meille, käsityöharrastajille. Minä kyselin, Jenny vastasi. Jenny on luvannut tsempata ja tehdä tässä lähiaikoina myös meille kässäharrastajille sellaiset "muun elämän ohessa" -jumppaohjeet. Ja koska kaikkihan alkaa tietenkin aina varusteista, niin ompelin itselleni uudet treenikamat ja samaan syssyyn hankin myös lenkkarit, koska edellisistä pilkotti ulos isovarpaan kynsi.:)
1. Haluan liikunnan osaksi elämääni, mutta en halua, että elämäni on joko liikuntaa tai kässäilyä. Onko täysin epärealistista ajatella, että saisin integroitua liikunnan elämääni ilman, että minun tarvitsee luopua nykyisistä harrastuksistani?
Ensin kannattaa käydä läpi sitä, kuinka paljon voi realistisesti viikossa käyttää aikaa liikkumiseen. Kannattaa muistaa se, että heti ei tarvitse olla tuntia käytettäväksi liikuntaan, vaan jokainen askel ja liike lasketaan. Jos pidempikestoinen liikunta ei ole mahdollista, onnistuuko 10 tai 20 minuuttia kerrallaan? Myös omien arvojen tutkiminen on tärkeää. Mitä haluat elämältäsi juuri nyt ja mikä auttaa sinua toteuttamaan kutsumustasi? Mitä terveys sinulle merkitsee? Jos kuntosi on parempi, auttaisiko se saavuttamaan enemmän myös käsityörintamalla? Itseltään voi myös kysyä, mikä estää minua harrastamasta liikuntaa. Usein syynä on aikapula, työpaineet, väsymys, muu tekeminen, mutta ovatko ne todellisia syitä, vai onko taustalla jotain muuta. Alussa pieni itsensä pakottaminen liikkeelle voi toimia motivaattorina, mutta lopulta pakko ei kanna pitkälle. Jos jokin liikunta tuntuu itsestä vastenmieliseltä, älä tee sitä, tee jotain muuta. Mahdollisuudet ovat rajattomat.
2. Millainen määrä liikuntaa on riittävästi?
Jokainen askel ja liike ovat kotiinpäin, mutta UKK-Insitituutin suositusten mukaan aikuisen (18-64-vuotiaan) tulisi harjoittaa kestävyyskuntoa parantavaa liikuntaa useana päivänä viikossa yhteensä vähintään 2 h 30 min reippaasti tai 1 h 15 min rasittavasti. Lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi kehittää ainakin 2 kertaa viikossa.
Aloittelevan liikkujan ei kannata stressaantua suosituksista tai siitä, jos naapuri tai työkaveri liikkuu joka päivä. Aloittaa voi vaikka vartilla päivittäin. Moni aloittelija usein aloittaa treenaamiseen yhtäkkiä, liian kovaa ja joka päivä, jolloin helposti väsyy, tulee rasitusvammoja tai muuten vain kyllästymistä. Itse suosittelen aloittamaan pehmeällä laskulla ja lisäämään pikku hiljaa liikuntaa mukaan arkeen. Jollekin riittävä määrä voi olla 2-3 tuntia viikossa, joku alkaa kaivata liikkumista 5-6 tuntia viikossa. Toki liikunnanmäärä riippuu myös tavoitteista. Jos haluaa lisätä lihasmassaa vaatii se enemmän treeniä kuin peruskunnon parantaminen.
3. Käsitöiden harrastaminen on pitkälti paikoillaan olemista. Onko jotain erityistä, mitä juuri käsityöharrastajan kannattaisi ottaa huomioon liikkumisessaan?
Käsityöharrastajan kannattaisi erityisesti kiinnittää huomiota kässätöiden aikana tehtävään taukoliikuntaan. Usein asennot ovat staattisia. Jo pieni liikuskelu töiden lomassa vähentää kropan puutumista ja virkistää verenkiertoa. Kannattaa myös tarkkailla asentoja käsitöitä tehdessä. Ovatko hartiat korvissa, yläselkä mutkalla, istuuko tuntikausia putkeen?
4. Miten välttää niska-hartia-selkäjumitukset, joita helposti tulee kässäillessä? Niska-selkäjumituksia voi ehkäistä taukoliikunnalla ja tekemällä kerran pari viikossa alueelle kohdistuvaa treeniä. Ohjattu niska-selkäjumppa jo kerran viikossa auttaa, kepillä tai mopinvarrella voi jumpata kotonakin, monilta löytyvät sauvakävelysauvat eteisestä. Niska-selkäseudun lihaksia voi vahvistaa salilla tai kehonpainotreenillä. Liikkuvuustreeni ja venyttely ovat myös toimivia. Lisäksi kannattaa kokeilla roikkumista. Se on aluksi haastavaa ja tuntuu raskaalta, mutta taito ja voimat kehittyvät ajan kanssa.
5. Liikunta on tärkeä juttu, mutta siitä tuskin koskaan tulee elämäni ykkösjuttua. Koen sen enemmän välttämättömyydeksi. Jos saisit antaa yhden kiteyttävän vinkin minulle ja kaltaisilleni, niin mikä se olisi?
Kaikkien ei tarvitse olla himojumppaajia tai Instagraminsa treenikuvilla täyttäviä maratoonareita (hahahah). Silti haluan muistuttaa siitä, että kehomme on se ainoa, jonka tässä elämässä saamme. Kropasta kannattaa pitää niin hyvää huolta kuin mahdollista, niin myös ihan kaikki muu arjessa sujuu vaivattomammin! Liikunta voi olla yksi osa arkea, kuten suihkussa käynti tai vedenjuonti, mutta ei siitäkään tarvitse tehdä valtavaa numeroa tai isoa peikkoa. Ennen kaikkea kannattaa tehdä asioita, joista nauttii. Jos liikkuminen on kivaa, sitä todennäköisemmin tekee mielellään. Jos joku laji taas on nihkeää ja sujuu tahmaisesti, se kannattaa unohtaa.
6. Miten estää se, ettei liikunta jää pyrähdykseksi ja stoppaa syysflunssaan.
Liikunnan jatkuvuudessa auttaa se, ettei aloita liian hc:sti ja uuvuta itseään heti alkumetreillä. Itselle kannattaa myös tehdä selväksi, miksi liikkuu. Itselle voi myös etsiä tavoitteen, jonka voi pilkkoa pienempiin osiin. Jos ei ole juossut 20 vuoteen, mutta haluaisi juosta, voi tavoitteeksi vaikka asettaa 10 kilometrin juoksun puolen vuoden sisään. Eikä se tarkoita, että heti pitää juosta 10 kilometriä, vaan aloittaa voi niin, että juoksee kaksi lyhtypylvään väliä, kävelee 4, juoksee 2, kävelee 4. Jossain vaiheessa jaksaa jo juosta kilometrin ja sitten määrää voi kasvattaa oman kunnon nousun ja fiilisten mukaan.
Kipeänä ei saa liikkua, se on selvä. Jos liikkumiseen tulee taukoa, kannattaa oma tavoite palauttaa mieleen heti, kun on tervehtynyt. Liikuntahetket voi myös kirjoittaa kalenteriin ylös edellisenä viikonloppuna, jolloin on helpompi pitää kiinni tapaamisesta itsensä kanssa. Jos liikkumisen uudelleen käynnistäminen tauon jälkeen on kovin hankalaa, pyydä kaverilta vetoapua. Kun lenkki on sovittu, ei siitä luistakaan niin helposti kuin jos olisi mennyt yksin juoksentelemaan.
Somea kannattaa käyttää myös motivaattorina. Kun seuraa vaikka Instagramissa muita liikkujia, on sohvalta helpompi kammeta ylös, kun joku toinen näyttää siinä esimerkkiä.
Ei hätää, en aio muuttaa blogiani treenipäiväkirjaksi. Kototeko on kuitenkin saanut nyt määräaikaisen pikkusiskon nimeltään... Kuntoteko! Löydät sen Instagramista. Näillä saatesanoilla haastan kaikki muutkin käsityö- ja DIY-harrastajat kuntoilemaan. Instagramista voit seurata minun edistymistäni ja lisäksi jaa siellä meidän kaikkien iloksi kaikki Vastaisku ankeudelle -blogin Jennyn minulle antamat treenivinkit. Jännää! :)
P.S. Kylläpä ahdisti tämä kuvauskeikka piukeine trikoineen. Todellista epämukavuusalueelle astumista. ;)
P.P.S. Postauksen juoksutrikoot, harmaa paita ja oranssi toppi ommeltu Eurokankaan löydöistä. Kaavat muokattu ostovaatteista.
Mites on, liikutkos sinä vai jyrääkö käsityöt mennen tullen?
10+ ja papukaijamerkki sinulle. Mainio teko puuttua kässäilijän kuntoiluun. Tsemiä sinulle!
VastaaPoistaKiitos, Jatta! ❤
PoistaKyllä jyrää! Just oon yrittänyt miettiä, että mill ajalla ehdin jumpalle. Ongelma on se, että jumpasta tykkään, mutta kroppa vaatisi salitreeniä mielummin. Onneksi työ pitää paljon liikkeessä, ei ehdi istuskelemaan 😄 Tsemppiä, tätä on kiva seurata ❤️
VastaaPoistaMäkin tykkään jumpasta, mut oon todennut, et just nyt kotijumppa, lenkkeily yms. muuhun elämään integroitava saa nyt riittää. Jos liikuntaa pitää lähtee harrastaan jonnekin, se vie aikaa. Tiedän, et on ihmisiä, jotka tarttee sen pois lähtemisen, et tulee tehtyy. Mulle kotona tai lähiympäristössä liikkuminen on just ok. Liikkuvainen työ ois kyl hyväks. Mä istun koneella päivät pitkät. 😜
PoistaJes, hyvä Sanna 👍 Mulla on aina ollut kova tarve treenata ja edelleen sitä priorisoin. Tosin tällä hetkellä se on lähinnä hyötyliikuntaa ja 1-2 salitreeniä viikossa. Tykkään siitä olosta, joka kuntoliikunnasta tulee, mutta mitään fitnesspäivien himotreeniä en enää kaipaa. Treeni on elämää varten eikä päinvastoin. Mutta joo: aika usein liikunta menee kässäilyn edelle, vaikka mä tarvin myös oman luovuusfixin viikottain :)
VastaaPoistaJoo mäkin oon liikkunut aika paljonkin ennen lapsia. Eniten jumppaa, mut myös salitreeniä. Nuorempana jopa 5 krt/vkossa... huh. Mut joo, kyllä ihminen tarttee liikuntaa. Sitä ei vaan voi kieltää. Se olo ja energiamäärä, mikä siitä tulee, ni jaksaa sit taas kässäilläkin. 🙂
PoistaIhailtavaa tuollainen asenne! Minä liikun kyllä, mutta pakosta en omasta tahdosta. Mulla ei ole ajokorttia ja lapset on jotenkin saatava päiväkotiin ja kouluun ainakin vielä hetken aikaa ja takaisin kotiin. Koirakin tykkää lähteä lenkille... Jos olisi ajokortti eikä koiraa niin tuskinpa liikkuisin ihan hirveästi! Mulla ei onnistu ilman pakkoa kuin hetken ja siihen se sitten jää. Se on vähän kuin siivous; keksin todella nopeasti jotain muuta tekemistä. Nyt tulee liikuttua ihan kohtuullisesti eikä aina helpoimman kautta; ylämäki, vastatuuli räntäsateessa ja kaksi lasta rattaissa (15-20kg/kpl) on muisto jota ilmankin pärjäisi. :D Uskottelen itselleni, että teen pidempiä lenkkejä koiran kanssa kun lapset hoitaa koulumatkansa itse, mutta noinkohan? :D
VastaaPoistaNo mut hyötyliikunta on tosi jee. Meilläkin on koira. Otan sen usein mukaan juoksulenkeille. Mut se on semmonen sekoitusterrieri - pieni ja mukavuudenhaluinen. Loppumatkan saa aina raahata perässä. 😜
PoistaKyllä kuule kirjoitit taas niin asiaa. Minulle on kehittynyt varsinainen ongelma niska ja hartiakivuista ja suurin syy näihin ovat käsityöt. Harrastan kyllä reippailua ulkona luonnossa mutta lihaskuntoharjoitteet jää tekemättä. Kauhean korkea kynnys on vetää ne trikoot päälle ja mennä kuntosalille ja kotona ei kukaan motivoi jumppaamaan. Nyt täytyy kyllä tässä asiassa todella ryhdistäytyä, tai käsityöt saavat kipujen vuoksi jäädä vähemmälle. Kauniit jumppavaatteet olet tehnyt!
VastaaPoistaKiitos! Et taatusti ole ainoa, jolle erityisesti neulominen ja virkkaus saa aikaan jumituksia. Vastapainoksi pitäis sit tehdä jotain semmosta, mikä saa yläkropan liikkeelle kunnolla. Mukaan vaan kuntohaasteeseen! 🙂
PoistaAsiaa! Mä olen ihan määrännyt itselleni liikuntaa kalenteriin jo usean vuoden ajan. Katsotaan näin syksyllä miehen kanssa, minä päivänä liikun minä, minä päivänä hän. Heinäkuun eka päivä aloitin systemaattisen painonpudotuksen ihan pt:n avulla, niin nyt kesällä on liikuntaa tullut aimo annos. Pääasiassa pitkiä pyörälenkkejä ja sauvakävelyä. Nyt syksyn tullen pyöräily vaihtuu jumppaan ja sulkapalloon. Tuntuu niin hyvälle, kun paino on laskusuunnassa. Tsemppiä sullekin kuntokuuriin! :)
VastaaPoistaNo mä kuule katsoinki jonkun postauksen kuvia susta ja mietin hetken, et miten oot jotenki niin eri näköinen. Se on siis se liikunta! Hyvä sinä! 👌🙂
PoistaTai ei se ole pelkästään se liikunta, kun sitä olen aina harrastanut, vaan ne kalorit, jotka olen jättänyt syömättä. :D
PoistaJa jäi sanomatta, että tosi kivat urheiluvetimet olet itsellesi tehnyt. Ja makian väriset lenkkarit! :)
PoistaMullakin on pienimuotoinen kuntokuuri päällä! Tarkoitus on kirjoitella siitä blogiinkin, kunhan ensin selviää, miten ryhtiliike kestää kiireisen syyskuun. Oli stressaava vuosi takana, ja todellakin kävi niin, että liikunta unohtui mutta käsitöihin kyllä löytyi aikaa. Nyt olen toukokuusta alkaen yrittänyt palauttaa liikuntaa takaisin rutiineihin ja heinäkuusta alkaen myös tarkkaillut vähän, mitä ruokavaliooni kuuluu, sillä kesävaatteiden esiin kaivaminen konkretisoi aika rajusti sen, että olin vuoden aikana "kasvanut" ulos aika monista niistä. Mulla parhaiten tuntuu toimivan se, että liikunta on aikataulutettu ohjelmaan pari kertaa viikossa heti töiden jälkeen - käyn ohjatuissa jumpissa ja työmatkapyöräilen. Bullet journalissani on joka kuulle taulukko, johon saan merkkailla jumpat ja ne päivät, kun saan kännykän askelmittariin 10 000 askelta. Olen huomannut sen motivoivaksi tavaksi saada itseni liikkeelle, jos näyttäisi tulevan monta liikunnatonta päivää peräkkäin. Ja kun urheilut on hoidettu ajoissa pois alta, loppuillan saa sitten ihan vapaasti istua sohvalla neulomuksen kanssa katsomassa vaikka Game of Thronesia :D
VastaaPoistaKuulostaa hyvältä! Tuo kalenteriin aikataulutus taitaa aika monelle olla se paras keino saada pidettyä liikunta mukana arjessa. Eipä ainakaan voi pistää unohduksen syyksi. ;) Tsemppiä sinne! :)
PoistaTärkeä ja mielenkiintoinen aihe. Jään innolla seuraamaan kuntoiluaiheisiakin postauksiasi. Jospa minäkin vielä löytäisin sen kuuluisan liikunnan ilon.. :)
VastaaPoistaNo, niinpä! Täällä blogissa en varmastikaan kauheasti tästä aiheesta huutele. Tää kun ei oo kummiskaan urheilublogi. Mut tosiaan Instagramin puolella voi seurata. Muistelen, et sinä et tainnut olla Instagramissa ollenkaan? Iloa sinne vauva-arkeen! :)
PoistaErinomainen artikkeli! Juuri tällaista tsemppausta kässäihmiset tarvitsee. En nyt puhu omasta puolestani, liikun ihan kiitettävästi. Mulla pikemmin on niin päin, että jos pitää valita käsityön ja liikunnan välillä, valitsen liikunnan. Muuten en vaan jaksa, liikunta pitää paikat kunnossa ja mielen virkeänä ja unen laatukin paranee. Käytän muuten Heiaheiaa johon kirjaan kaikki liikkumiseni. Se kivasti kannustaa kun näkee paljonko oikeasti on tullut viikossa liikuttua. Sporttracker on myös hyvä, tyttärelläni on se käytössä.
VastaaPoistaKiitos! Kuulostaa hyvältä. :) Joku tuommonen Sporttracker tyyppinen juttu vois olla kyl hyvä. Tosin mä en aina oikeen jaksais raahata kännykkää mukana, mut toisaalta, eipä tuo nyt niin paljoa paina tai vie tilaa. Semmonen joku rannekehomma vois olla kätevä.
PoistaPiti vielä sanomani, että tosikivat jumppavaatteet olet tehnyt. Pitäisi varmaan itsekin kokeilla. Haluaisin vähän värikkäämmät housut vaihteeksi.
VastaaPoistaKiitos! Kokeile ihmeessä! Näiden tekeminen on kyl tosi helppoa. Microtex-neula on aikas hyvä olla koneessa, kun ompelee näitä lycria. :)
PoistaTämähän kuulostaa hienolta! Ite en nyt varsinaisesti ole ikinä ollut mikään liikunnanharrastaja, enempi sellainen hyötyliikkuja, esim. Kävellen/ pyörällä auton sijaan. Mistään ryhmäliikuntatunneista en oikein välitä enkä ole oikein keksinyt mikä vois olla se mun liikuntajuttu. Joogassa kävin nuorena opiskelijana ja se tekis kropalle varmaan nytkin ihan hyvää. Sen oon kyllä huomannut, kun koira tuli taloon, että oma kunto on kevään ja kesän aikana parantunut. Nyt tulee väkisinkin päivittäin sellainen tunnin, puolen toista lenkki tehtyä. Se on ihan hyvä muutos entiseen ja metsäpoluilla varsinkin on ollut tosi kiva lenkkeillä näin kesäaikaan. Tsemppiä sun Kuntoteolle!
VastaaPoistaHyötyliikuntaa ei kyl tartte yhtään vähätellä. Sekin on paljon parempi kuin ei mitään. Ja koiran kanssa lenkkeilyhän on ihan tosi paljon jo. Josef ❤.
PoistaBloggaan ja kokkaan liikunnan kustannuksella. Täytyisi taas ryhdistäytyä ja alkaa harrastamaan (ulko)liikuntaa. Kun liikkuu mieli on paremmassa kunnossa, pää terävämpi ja uni syvempää, ja ruokakin maistuu paremmalta. Tsemppiä projektiin!
VastaaPoistaMinulla on maanantaisin tanssitunti ja torstain kunnon hikijumppa. Muina aikoina käyn salilla tai jossain jumpissa jos ennätän. Pari tuntia "pakollista" liikuntaa on minulle tällä hetkellä ihan riittävä määrä, niin liikunnan ilo pysyy ja jaksan koirien kanssa lenkkeillä kolme kertaa päivässä reippaasti. Meillä työporukka päätti yhdessä ryhtyä sokerittoman syyskuun viettoon! Ollaan ihan innoissamme siitä ja tsempataan toisiamme selviytymään tuosta projektista ;)
VastaaPoistaEnergistä viikonloppua!
Täällä nousee myös käsi pystyyn! Jos pitää valita liikunta tai käsityöt, niin kyllä tuo jälkimmäinen vie lähes aina voiton. Sitä kun nyhjöttää kumarassa ompelukoneen äärellä, hartiat ja niskat alkaa jumia. Sen seurauksena sormenpäitä alkaa pistellä ja pahimmassa tapauksessa tulee päänsärky. Pitäis muistaa aina venytellä..Toki tuleehan sitä nyt joka päivä edes vähän jossain muodossa liikuttua (lasten liikuntaharrastuksien mukana, ulkoilut yms.) Josta tulikin mieleen, että pitäis ostaa ens talveksi luistimet, siis itselle ja lapsille. Pysyyköhän sitä enää edes pystyssä..:D
VastaaPoistaAivan mahtava juttu tämä sinun liikuntainnostus ja hienot treenivermeet! Tsemppiä kuntokuuriin:)
Blogisisarten keskustelun jälkeen tänne päädyin. Kiva lukea liikunnasta "eifitnessblogista", niin ei tule niin ärsyyntynyt olo :D
VastaaPoista