Yhtäkkiä harmauden keskelle avautui kuitenkin juuri minun mentävä aukko, joka pyyhkäisi pois suurimman osan harmituksestani. – Keksin, että järjestäisin itselleni ennakkoon omat mini-käsityömessut: ohjelmaani kuului vierailu Kuusi Collectiven kangaskaupassa ja Taito Uusimaan käsityönäyttelyssä ”Osattiin ennen, osataan nytkin”. Ei harmittanut enää.
Käsitöiden tekemisen yksi hienous on mielestäni siinä, että se on myös traditioiden eteenpäin siirtämistä. Nuotiopiirit ja perinteiset naisten ompeluseurat ovat siirtyneet someen, mutta sama meininki jatkuu. – Vanhat tekniikat ja taidot siirtyvät sukupolvelta toiselle. Aina silloin tällöin ilmaantuu jotain aivan uutta, mutta hyvin pitkälti käsitöissä on kyse varioinneista ja perinteiden sävyttämisestä nykyajalla.
Taito Uusimaan 100-vuotisjuhlanäyttelystä kiinnostuin juuri siksi, että sen ideana on tuoda esiin vanhoja tekniikoita siten, että lopputulos näyttää nykyaikaiselta. Koska Taito Uusimaan käsityönäyttely päättyy jo 15.11. kokosin teille tähän nyt lähes koko näyttelyn. Näyttelyssä on esillä Taito Uusimaan kursseilla perinteisin tekniikoin tehtyjä käyttöesineitä ja koristeita.
Suomi 100 vuotta -sävyiset keittiöpyyhkeiden painatuksessa oli hyödynnetty perinteisissä juustomuoteissa sekä rukin lavoissa käytettyjä muotoja ja kuviointeja. Voisinpa hyvinkin kuvitella näkeväni tällaisia esimerkiksi Lapuan Kankureiden mallistossa.
Näyttelyssä oli esillä myös erilaisia harjoja. Tuollaisia sutimallisia meillä on ollut joskus kotonakin. – Mummolasta periytyneitä. Harjojen harjaksina oli käytetty lehmien ja sikojen karvoja sekä riisin juurta. Suomessa harjojen harjaksina on kuulemma käytetty perinteisesti sarakasvin juuria, joita on kerätty soilta. On kyllä hämmästyttävää, miten mikäkin materiaali on aikanaan löydetty ja ymmärretty hyödyntää juuri jossain tietyssä käyttötarkoituksessa. Ihmisen luovuus on ikuista ja rajatonta.
Oletkos kuullut lankanappitekniikasta? Minä en ollut. Kuulemma aikanaan paitojen pikkuiset napit tehtiin kokonaan pellavalangasta kieputtelemalla! Ja edelleenkin kansallispukujen napit tehdään samalla tekniikalla. Eipä olisi kyllä tullut mieleeni tehdä nappia pelkästä langasta. Ja tuskinpa nappeja jatkossakaan alan langasta kieputtelemaan. Sen sijaan lankanappitekniikalla tehtäviä koruja voisin kyllä harkita. Kauniita koruja kerrassaan!
Näyttelyn yhteydessä oli myös mahdollisuus kokeilla
perinteistä köyden punontatekniikkaa. Köysipunostekniikalla syntyi hyppynaruja
ja koruja tuosta vain.
Kasvivärjättyjä lankoja |
Kudontaa. |
Ryijy ja raanu. Itselleni on ollut ihan mysteeri, mitä kutsutaan miksikin. Nytpä opin senkin. Ryijy on pitkänukkainen, raanu lyhyt. Kuvassa näkyvä versio on nimeltään ripsiraanu, joka on kuulemma perinteinen eteläsuomalainen raanutyyppi. Omaan silmääni tuo kudontatapa näytti todella tutulta. Muistelen, että meillä oli lapsuuden kodissani kutakuinkin tuon näköinen raanu. Toki se oli sellainen perinteinen, jättimäisen kokoinen pölynkerääjä. Tuollaisen modernin, kollaasimuotoisen voisin nähdä meidänkin kodissamme.
Voiei Sanna, mikset pääse messuille? :( jotenkin ajattelin et nähtäis tänäkin vuonna!
VastaaPoistaNo niin, tosi tylsää..😢 Syitä on useampiakin. Sairastapaus lähipiirissä ja lisäksi oma työpaikka on taloudellisesti nyt niin kiikun kaakun, et saas nähdä. Siksi en uskalla nyt osallistua tapahtumaan, jossa ostaminen on aika isossa roolissa. Toivottavasti ensi vuonna pääsen. Ihania messuja sulle! ❤
PoistaKiitos koosteesta. Positiivinen ajattelu kantaa hedelmää, kivat käsityömessut nämäkin, jotka itsellesi järjestit. Kekseliäitä tosiaan käsityöläiset ennen ja nykyään.
VastaaPoistaNo niinpä. Ihmisolento on kyl niin luova. 🙂
PoistaIhanan näköinen näyttely!
VastaaPoistaNo niin se olikin tosi kiva. 🙂
PoistaSiis wau, miten upea ja mielenkiintoinen näyttely!
VastaaPoistaMinulla jäi myös Tampereen messut välistä, kun oli kaikenlaista menoa ja lomamatkaa samaan aikaan. Eniten olisin just halunnu nähdä näitä perinnejuttuja, niistä jos mistä saa inspiksiä:) Täytyy tässä lueskella messupostauksia blogeista, että oliko niitä miten siellä esillä.
Noita lankanappeja (dorset-nappeja) olen muutamia tehnyt. Tykkäsin kovasti langan kieputtelusta:) Ja tuollaiset napithan toimii tosi kauniina yksityiskohtana vaatteessa.
Mitenpä en olekaan yllättynyt, että oot kokeillut lankanappeja. 🙂 Sä oot niin semmoinen tekniikkatyyppi ja taituri. Oisit taatusti tykännyt tästä näyttelystä. Mukavaa viikonloppua! P.s. oon huomannut et oot kommentoinut postauksiani sillai vähän viiveellä. Oon kyl lukenut ne kaikki, mut kaikkiin en oo huomannut tai ehtinyt vastaan. Pahoittelut siitä ja kiva, kun kommentoit! ❤
PoistaMinun tässä pitää pahoitella<3 Mulla on vähän erikoinen tapa lueskella blogeja. Saattaa mennä viikkoja, jopa kuukausia etten ennätä aukaista bloggerin lukulistaa. En halua missata postauksia, joten jatkan lukemista sitten siitä mihin edellisellä blogikierroksella jäin, siks kommentteja tulee "vähän" viiveellä. Ja läheskään kaikkiin postauksiin en minäkään ole ennättänyt kommentoida, mutta siis kaikki kyllä luen<3
VastaaPoista