Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Vinkit ompelukoneen huoltamiseen ja vikojen diagnosointiin

ompelukoneen huolto
ompelukoneen huolto

Yhteistyössä: Husqvarna Viking Suomi

Kuinka usein sulla on tapana kurkata puolakotelon alle ja sutia pois koneeseen kertynyt pöly? Nolottaa tunnustaa, mut minä en edes muista, milloin olen itse viimeksi tehnyt kyseisen operaation. - Paitsi nyt tätä postausta varten.

Postaus sai kimmokkeen episodista, jolloin kuvittelin koneeni säätöjen menneen täysin vinksalleen, kun se teki tikkiä miten sattuu. Kiikutin koneen huoltoon ja kylläpä nolotti, kun se palautui sieltä pienellä muistilapulla varustettuna. Puolakotelon alle oli kertynyt pölymöykky, joka vaikutti jo radikaalisti koneen toimivuuteen. Toki tiesin, että pöly voi aiheuttaa ongelmia, mutta kuvittelin, ettei melko uudessa koneessani nyt vielä voi olla niin paljoa pölyä. - Kuinka väärässä olinkaan...

Haastattelin useita ompelukonemerkkejä maahan tuovan VSM Finlandin Irene Hägerströmiä ja nytpä tässä on meille kaikille hyödyksi ja iloksi tiivis tietopaketti ompelukoneen huoltamisesta ja vikojen diagnosoinnista.


ompelukoneen huolto





Jokainen ompelukone oikuttelee toisinaan. Mistä ongelman syyn etsiminen kannattaa aloittaa?

Tarkista aina ensimmäiseksi ylä- ja alalangan langoitus. Muista, että ylälanka langoitetaan aina paininjalka ylhäällä, sillä silloin kiristyslevyt ovat auki ja lanka pääsee kunnolla niiden väliin. Vaihda aina varmuuden vuoksi neula. Neulassa voi olla vika, vaikka neula näyttäisi päällisin puolin ihan kelvolliselta. Mikäli kone ei neulan vaihtamisestakaan huolimatta toimi kunnolla, voit vaihtaa neulan vielä kerran uuteen. Neuloissa voi myös joskus olla valmistusvirheitä.

Neulaan liittyen tulee myös aina varmistaa, että käytät juuri kyseiselle materiaalille tarkoitettua neulaa. Esimerkiksi Stretch-materiaaleille ja ulkoilukankaille on olemassa omat neulansa. Ensimmäiseen käytetään pallo- ja ohutkärkisiä neuloja. Jälkimmäisiin Microtex-neuloja.

Lanka kuin lanka… Onko langalla vaikutusta koneen toimivuuteen?

Langoissa on isoja laadullisia eroja: on olemassa myös oikeasti huonoja lankoja ja lankoja, jotka ovat hyvin epätasalaatuisia. Usein kuulee sellaisia kommentteja, että kyllähän hyvän koneen tulisi ommella millä tahansa langalla, mutta ei se niin vain mene niin. Osa hyvin edullisista langoista on heikkolaatuisia. Huono laatu tulee esiin erityisesti joustavilla ompeleilla, jolloin kone alkaa tekemään helposti hyppytikkiä.


Halvoista langoista kaikkein heikkolaatuisinta lankaa on yleensä musta lanka, sillä se on saattanut olla alunperin toisen värinen. Jollei värilliselle langalla ole ollut riittävästi kysyntää, se saatetaan värjätä mustaksi. Värjääminen heikentää langan laatua entisestään. 

Millaisia huoltotoimenpiteitä ompelukoneeseen voi ja kannattaa tehdä itse?

Kone tulee puhdistaa säännöllisesti pölystä, sillä ylimääräinen pöly kuivattaa konetta. Koneen puhdistaminen tarkoittaa siis sukkulan ja sen pohjan puhdistamista. Irrota sukkula ja puhdista sukkula sekä sen pohja pienellä harjalla tai imurilla. Joskus kuulee, että ihmiset puhdistavat ompelukoneen paineilmalla. Se ei kuitenkaan ole järkevää, sillä paineilma työntää pölyn vain syvemmälle koneeseen.

ompelukoneen huolto
ompelukoneen huoltoVoiko koneen öljytä itse?

Perinteisen mekaanisen koneen voi öljytä itse. Niissä on usein ns. keskussukkula. - Puolakotelo on metallia, samoin sukkula. Eli metalli metallia vasten. Tällainen kone vaatii säännöllistä öljyämistä. Yleisin sukkulatyyppi on vaakasukkula (sukkula koneen päällipuolella). Se on huoltovapaampi rakenteeltaan eikä sitä tarvitse öljytä. Halutessaan voi joskus laittaa ihan pienen tipan öljyä sukkulan keskiöön.

Totta vai urbaanilegendaa: jos kone seisoo pitkään käyttämättömänä ja sen käynnistää huoltamatta, kone saattaa leikata kiinni?

Tässäkin kohtaa tulee tehdä ero elektronisten ja mekaanisten koneiden välillä. Suurin osa nykykoneista on elektronisia ja niissä on huomattavan paljon vähemmän liikkuvia jumiutuvia osia kuin mekaanisissa koneissa. Mekaaninen kone vaatii öljyämistä (koneisto voidaan öljytä usein vain huollossa) ja sen kohdalla pitkä ajanjakso ilman käyttöä, voi vaikuttaa koneiston toimivuuteen. Käyttämättömänä ollut mekaaninen kone kannattaakin käynnistellä varovaisesti käsipyörästä kääntelemällä ja öljytä sen jälkeen.

ompelukoneen huolto
ompelukoneen huoltoKuinka usein kone tulisi puhdistaa itse ja kuinka usein se tulisi viedä huoltoon?

Koneen puhdistusväliin ei ole mitään tarkkaa määrettä, sillä se riippuu niin paljon siitä, kuinka paljon koneellaan ompelee ja millaisia materiaaleja. Oikein pölyäviä tai nukkaisia materiaaleja ommeltaessa kone olisi hyvä puhdistaa jokaisen ompelukerran jälkeen. Aktiiviompelijalle hyvä yleismääre puhdistusvälille on noin kuukausi. Kone tulisi myös huollattaa säännöllisesti. Aktiiviompelijan kone tulee huollattaa vuoden välein ja harvemmin ompelevan kahden vuoden välein.

Huollossa kone avataan: puhdistetaan sisältä, öljytään neulan ja sukkulan koneisto sekä tarkistetaan koneen säädöt. Kone kannattaa huollattaa aina valtuutetussa merkkiliikkeessä, sillä ompelukonehuoltoja on monen tasoisia ja muiden kuin valtuutettujen huoltojen osalta ei ole oikein takuuta siitä, että työ tulee oikeasti tehdyksi hyvin.

Oliko tässä postauksessa sulle uutta tietoa vai tuttua juttua?

7 kommenttia

  1. Ihan kertaukseksi tarpeellista tietoa. Itsellä hyvä omatunto, putsaan pensselillä säännöllisesti levyn alta ja sukkulan ympäriltä, kone surisee heti hiljaisemmin. Mutta neulaa saisin vaihtaa useammin. Irmeli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse taas vaihdan neuloja tosi usein, mut putsaan ihan liian harvoin. Aion kyl parantaa tapani! 😊

      Poista
  2. Lähteekö tuollaisessa vaakapuolakotelossa siis tuo kotelo kotikonstein irti? Mulla ollut nyt jonkun aikaa tuon tyyppinen puolahommeli, mutta en ole sitä koskaan irrottanut. Olen sutinut pölyt vain näkyvistä paikoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nytpä en osaa varmaksi sanoa. Voin tarkistaa Ireneltä. Itse kyl käsitin, että kaikista koneista pitäisi lähteä. Selvittelen ja huikkasen tänne. :)

      Poista
    2. Sori kun kesti. Tämmösen vastauksen sain sulle: Kaikista vaakasukkulakoneista ei välttämättä sukkula lähde irti ihan helposti. Joskun se on klipseillä tai ruuveilla kiinni. Yleensä sen kyllä näkee, onko se valmistettu niin, että sitä on tarkoitus avata vai ei. Eli mikäli ei, niin siinä tapauksessa huollon hommia.

      Poista
  3. missä lähin korjaaja

    VastaaPoista
  4. Puolakotelo ja pesä on puhdistettu mutta ongelma on nyt puolakotelon löysyydessä.
    Mistä se niin löystyy että koko kone lyö jarrut pohjaan?

    VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.